YTÜ'de Yüksek Lisans: "ALES'in %90'ı etkiliyomuş kızzııaaammm" geyiklerine inanmak...

Evet, bugün tarihten bağımsız bir konu da olsa Yıldız Teknik Üniversitesi'nde eğitim hayatını sürdüren ya da sürdürmek isteyenler için "Yüksek Lisans Rehberi" sunmaya karar verdim. Sizler için aradım, taradım, çabaladım ve sonunda az ve kısa da olsa bazı bilgilere ulaştım. İnternette bir çok forumda ya da paylaşım ortamında insanların bunları merak ettiğini düşündüğüm için bu yazıyı yazmaya karar verdim. 


Görelim bakalım, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin kafa karışıklığını nasıl gidereceğiz? Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri arasındaki bazı geyiklere ve şehir efsanelerine göz atalım ve yanlışlarını söyleyelim:


-Ya ağğbi bizim okulda yüksek lisans için AGNO en az 3.00 istiyorlarmış. (evet aynen böyle devrik ya da anlatım bozukluğu barındıran cümleler kuruyorlar)

Yanlış! Yıldız Teknik Fen Bilimleri Enstitüsü'nün belirlediği AGNO şartı en az 2,30'dur. Tezsiz Yüksek Lisans yapacak olanlarda ise bu koşul aranmaz! Fakat Anabilim dalının önerisi, Enstitünün onayı ve Üniversite Senatosunun kararı ile AGNO için gerekli minimum değer yükseltilebilir.

-Başlıkta da belirttiğim gibi, "ya bizim okulda ALES %90 etkiliyomuş kızzıııaaamm..." (böyle ağızlarını yana yatıra yatıra konuşanlar)
LÜZUM YOK! Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nün belirlediğine göre, ALES %50 etkiler. Yani ALES'ten aldığın notun %50'si senin "genel yüksek lisans ortalama" değerini etkiler. Fakat bu da -pek değiştirilmese de- Anabilim dalının önerisi, Enstitünün onayı ve Üniversite Senatosunun kararı ile yükseltilebilir.

-Bizim okul ALES'ten 80 istiyormuş abi, 80'in altında alanların başvurusunu kabul etmiyormuş... (Lan bak...Kim söylüyor evladım bunları size?)

Yok öyle bir şey! Her ne kadar ALES'ten düşük puan aldığınızda yüksek lisans şansınızı riske atıyor olsanız da, Yıldız Teknik Üniversitesi Lisansüstü programlarına başvuru yapabilmek için gerekli minimum ALES puanı 55'tir. Evet bak bir daha söylüyorum: 55 (yazıyla ellibeş). Öncekilerde olduğu gibi bu sınır da Anabilim dalının önerisi, Enstitünün onayı ve Üniversite Senatosunun kararı ile yükseltilebilir.

-Mülakat pek etkilemiyormuş abi, girmesen bile ALES ve AGNO yüksekse seni alıyorlarmış... (gel de kızma arkadaş...)

Kim söylüyor bunu? Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü kararı gereği, mülakata girmeyen öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılır ve herhangi bir programa yerleştirilemezler!

-Genel ortalama 90'ın üstünde değilse pek bir yere yerleşemiyormuşsun... (şu dedikoduyu çıkartanı bulursam ağız burun girişirim.)

Yok öyle bir dünya! Aynısını yazıyorum, Her ne kadar genel ortalamanız (ALES,AGNO ve Mülakatta alınan puanların ortalaması) düşük olunca yüksek lisans şansınız azalsa da, genel ortalama 60'ın üzerindeyse okulumuzda istediğiniz programlara başvurabiliyorsunuz. Fakat bu sınır da -doğal olarak- Anabilim dalının önerisi, Enstitünün onayı ve Üniversite Senatosunun kararı ile yükseltilebilir.

-Müdür, ÜDS'ye girmeden YTÜ'de yüksek lisans yapamıyormuşsun... (şiddet geliyoorrr, şiddet geliyoorrr...)

Külliyen yalan. Yıldız Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisansa başvuracak adaylardan İngilizce, Almanca ya da Fransızca yeterlilik dil sınavlarına girmesini ister. Bu sınavdan istenen yeterlilik puanını senato belirler. Eğer öğrenci yabancı dil yeterlilik sınavı yerine, bu sınava eşdeğer ulusal ya da uluslararası bir sınava girmişse ve o sınav için Senato tarafından belirlenen gereken en az başarı puanını almışsa, sınavın geçerlilik süresi boyunca başvuruda bulunabilir.

Kendimce araştırarak, bilinen yanlışlara parmak bastım. Eğer hatalarım varsa beni uyarınız, düzeltiniz, hep birlikte yeni bir yüksek lisans rehberi yapalım herkese doğruları öğretelim. Ama bir daha okulda "ALES'ten en az 95 almak lazım" gibi geyikler duyarsam cidden çok üzülürüm, valla bak...

Önemli not: Burada yapılan imla ve dil kuralı hataları tamamen günlük konuşmada yapılan hatalardan esinlenerek yapılmıştır. Yoksa biz de biliyoruz "ağbi" yerine "ağabey" yazıldığını.
Ayrıca sizler için ÖSYM'nin sınav takvimini de paylaşma gereği duydum. ALES, ÜDS gibi sınavlara ne zaman başvuru yapmanız gerektiğini bilmeniz için gereklidir.

ÖSYM'nin sınav takvimi için tıklayınız.



Yorumlar

  1. Güzel bir yazı olmuş. Herkesin paylaşmadığı birçok bilgiyi bizlerle paylaştığınız için teşekkürü bir borç bilirim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Joseph Mengele: Yahudi Çocukların "Mengele Amca"sı...

Chicago Outfit : Şuç Örgütünden Daha Fazlası…

Omayra Sanchez : Hayata masumiyetle bakan gözler...