Yıldırım Savaşı mı? Var mı Nazilerden daha iyisi?


Alman savaş dehalarının kusursuz buluşu... Öyle bir buluş ki, Almanya'ya İkinci Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında muazzam bir üstünlük sağladı. Öyle bir buluş ki, Almanya o dönemin en güçlü kara kuvvetlerine sahip ülkesi Fransa'yı 3 haftada işgal etti. Öyle bir buluş ki Alman ordularına 2 hafta içinde Polonya'yı işgal ettirdi. Buluşumuz ne mi? Blitzkrieg...


Hitler'in savaşın ilk yıllarında en güvendiği generallerinden biri olan Heinz Guderian tarafından bulunan blitzkrieg (yıldırım savaşı), iki düşmanın karşılıklı kazdığı siperlerden birbirlerini vurmasını beklemek istemeyen Hitler için hazırlandı. Bu savaş planını Guderian tatbikat amacıyla Hitler'e izlettiğinde, Hitler'in gözleri dolu dolu olmuş ve Guderian'a "yıllardır gördüğüm en muazzam saldırı planı, tam istediğim gibi" demiştir.


"Bu saldırı şeklinin normal yöntemlere göre farkı ne?" diye soranlar, hazır mısınız? Şimdi açıklıyoruz:
Öncelikle blitzkrieg'in farkını anlamak için mantığını kavramak lazım. "Bir savaş için en önemli unsur nedir?" diye sorduğumuzda, aklımıza ilk olarak "piyadeler" yani askerler gelir. Diğer bütün unsurlar bu askerleri desteklemek içindir.
Fakat blitzkrieg saldırılarının en önemli özelliği, Savaşın en önemli unsurların "piyadeler" olması tabusunun yıkılmış olmasıdır. Bunun yerine en önemli unsur tanklar olmuştur. Diğer bütün savaş sistemleri tankların ilerleyişini kolaylaştırmak için kullanılır(Evet piyadeler de dahil). Bu tankların ön plana çıkabilmesi için de tankları piyade taburlarına dağıtmak yerine, piyadeleri tank taburuna dağıtmışlardır.  Bu tanklardan oluşan birliklere de "panzer birlikleri" denilmiştir.

Yani varan 1, en önemli unsur Tank.
Varan 2, destek unsur Piyade.
Şimdi geldik Almanların savaş başlarında muazzam kullandığı bir diğer unsura; hava desteği. 

Hava desteğinin en önemli görevi nedir peki?
Hava desteğinin temel görevi, tanklar için engel teşkil edecek düşman noktalarını tahrip etmektir. Bunlar tanksavarlar olabilir, top bataryaları olabilir, o olabilir, bu olabilir farketmez, avcı uçaklarının görevi tanklar için tehlike yaratacak bütün parçaları yok etmektir.
Yani bu hangi sonucu çıkartıyor; tanklar her ne kadar stratejinin en önemli parçası olsa da, stratejinin sürekliliğini sağlamak için kullanılan en önemli araçlar, tankların savunmasının ve direnişinin arttırılması için kullanılan savaş uçakları... Yani hava hakimiyetinin olmadığı noktada, blitzkrieg uygulamanın imkanı yok. 


Hafif silahlarla donanmış mekanize piyade birliği
Buraya kadar blitzkrieg nelerden oluşuyor anlattık, peki bu birlikler ne amaçla kullanılıyordu?
Blitzkrieg'in en önemli özelliği, anlamında da gizli olduğu gibi yıldırım hızıyla hareket edebilmesidir.
Yani panzer birlikleri bir cepheyi yardıktan sonra o cepheyi kuşatıp düşmanı öldürmekle uğraşmazlar. Onlar yerine bu görevi yapacak olan ve onları takip eden motorize piyade birlikleri vardır zaten... Panzer tümenleri cepheyi yardıktan sonra hiç durmadan yollarına devam ederler. Mekanize ve motorize piyade birlikleri ise, zırhlı araçları yardımıyla mümkün olan en az kayıpla panzerlerin yardığı cepheye yerleşmeye çabalarlar. Bu sayede sürekli ilerleyen panzer tümenlerine gerekli yardım ve sevkiyat sekteye uğramamış olur. Eğer panzer tümenleri yeterli ikmal desteğini alabilirlerse, düşman daha ilk cepheyi kaybetmenin şokunu atlatamadan, ikinci cepheleri, sonra üçüncü cepheleri yarılır. Bu sayede koca bir ülkeyi 1-2 ay gibi bir sürede işgal edebilirler.

İnanmıyor musunuz?


Alman birlikleri, Fransa'ya savaş açtıktan 3 hafta sonra Fransız topraklarının 2/3'ünü işgal etmişti. Bunu da blitzkrieg stratejisine borçluydu. Polonya'ya savaş açıldıktan yaklaşık iki hafta sonra Alman birlikleri Polonya başkenti Varşova'ya girmişti. Bu saldırılar sırasında bazı Alman komutanlar dahi endişelenmiştir. Zira savaş sırasında durmadan ilerleyen panzerlerle piyade birlikleri arasındaki mesafe 200 kilometreyi bile bulmuştur.


Luftwaffe avcı uçağı
Peki bu taktik niye Rusya'da işe yaramadı? En önemli sebebi yukarıda da yazdığım gibi, panzerlere yakıt yetersizliği, ikmal yetersizliği ve hava desteği yetersizliğidir. Almanların ürettiği en modern uçaklar olan Luftwaffe avcı uçakları yetersiz yakıt sebebiyle havalanamıyordu bile. Zaten ikmal hatları sürekli Rus bomba uçakları tarafından -haklarını yemeyelim, çok iyi bir şekilde- bombalanıyordu. Alman sanayisi ise kentte Amerikan uçaklarının uyguladığı bombalamalar yüzünden durma noktasındaydı. Öyle ki, bir panzer tümeninde bir kaç düzine tank ancak bulunuyordu. Amerikalılar Normandiya cephesinde savaşırken ele geçirdiği bir çok Alman yapımı Tiger tipi tankın terk edilme sebebi "yakıtsız kalmış olmalarıydı".


Bir diğer nedeni ise, Hava desteği kesilmiş olan Alman tanklarına karşı Rus komutanların yaptığı muazzam savunmaydı. Öyle ki, yıldırım stratejisinin uygulanacağı cepheleri -hava keşifleriyle- çözümleyerek, o cepheleri -toprak kaybını önemsemeksizin- geriye çekiyor ve hem askerlerinin ölmesini engelliyor, hem de alman tanklarının savaş sırasında ortalığa çıkıp Rus tanksavarlarının hedefi olmasını sağlıyorlardı. Bu sürede de hem zaman kazanıp hem de tekrar düzen kurabiliyorlardı.

Bu sayede Tiger isimli Alman tankları Rus bataklıklarında takılı kaldı ve Nazi ilerleyişi durduğu anda savaşın bütün seyri değişti...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Joseph Mengele: Yahudi Çocukların "Mengele Amca"sı...

Chicago Outfit : Şuç Örgütünden Daha Fazlası…

Omayra Sanchez : Hayata masumiyetle bakan gözler...