Berlin Duvarı'ndan Akan Gözyaşları

Onların tek isteği Batı Almanya'nın havasını solumaktı. İki arkadaş bunun için Berlin Duvarı'nda en uygun zamanı kollamak için bekliyorlardı. Peter Fechter ve Helmut Kulbeik uygun zamanda koşarak 2 metrelik duvardan atlamak için duvara yakın bir marangozda beklemeye başladı. Gözcülerin arkasını döndüğü bir an ikisi de koşarak duvara tırmanmaya çalıştı. 

Duvara tırmanmaya çalışırken bu iki kafadarı farkeden gözcüler ateş etmeye başladı.

Helmut Kulbeik tırmanmayı başardı. O artık Batı Almanya'daydı !
Fakat arkadaşı Peter Fechter o kadar şanslı değildi... 


Peter, kasığından giren bir kurşun sebebiyle duvarın dibinde yere uzandı. Can çekişiyordu. Birilerinin ona yardımcı olması gerekiyordu. Hem Batı Almanya, hem Doğu Almanya tarafında herkes onun can çekiştiğini izliyordu. 

"Bedeni Doğu Almanya topraklarında olduğu için Batı Almanya'da onu izleyenler sınırı geçip ona yardım edemiyordu. Ruhu Batı Almanya'ya ait olduğu içinse, Doğu Almanya'da onu izleyen askerler bilerek yardım etmiyordu."

Peter yerde 1 saat can çekişmiş ve o bir saatte olayı izleyenlerin sayısı bir kaç kişiden bir kaç yüz kişiye çıkmıştı. Fakat kimse can çekişen Peter'a yardım etmemişti, edememişti.

1 saatin sonunda hayatını kaybeden Peter Fechter Berlin Duvarı yüzünden hayatını kaybeden yüzlerce insandan biriydi. Belki de ilkiydi.

Peter'a öldükten sonra yardım gelmiş ve resimde görüldüğü gibi Doğu Almanya askerlerinden biri tarafından cansız bedeni taşınmıştı.

İşin trajik yanı, Peter Doğu Almanya'dan kaçtığı için bir "suçluydu" ve cesedi kimsesizler mezarlığına gömülmeliydi.
Doğu Almanya'da kanun gereği duvardan kaçmaya çalışırken ölenlerin cenazesine ailelerinin gelmesi yasaktı. Kimse gelemedi cenazesine...

www.facebook.com/TariheBuradanBak

Yorumlar

  1. Komunizm in getirdikleri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanya? Komunizm? Alaka?

      Sil
    2. Almanya ikiye bölündüğünde Doğu Almanya komünizm blok altındaydı. Soğuk savaş döneminde Batı Almanya; Amerika ve diğer batı Avrupa devletleriyle, Doğu Almanya ise Rusya ile ilişkiler kurmuştu.

      Fakat konu "komünizmin getirdikleri" ile açıklanamaz. Soğuk Savaş ve İkiye ayrılmış bir Almanya döneminden herkes sorumludur.

      Sil
  2. Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için yapılmıştır. Bu yazıda da daha detaylı anlatılmış: https://paratic.com/berlin-duvari/ Okuyabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Joseph Mengele: Yahudi Çocukların "Mengele Amca"sı...

Dresden: Tarihe Gömülen(!) Tarihi Şehir...

Nanking Katliamı