Hayvan Hakları!

Hayvan haklarını korumaya aldıktan sonra Nazi Hükümetinin hazırladığı afiş 
Belki inanmayacaksınız ama, Dünya üzerinde "hayvanlar üzerinde deney yapılmasını yasaklayan" ilk ülke Nazi Almanyasıdır!

1927'de Nazi Partisinin önde gelenlerinden Adolf Hitler, Hermann Goring ve Heinrich Himmler Almanya meclisinde bunu gündeme getirmiş, 1933'te iktidara geldiklerindeyse hayvanlar üzerinde deney yapılmasını tamamen yasaklamışlardır.

1946 yılında "savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar" sebebiyle idam edilen(*) Hermann Göring bu yasa hakkında şu sözleri söylemiştir:

"Bu kalıcı yasa sadece hayvanların korunması ve onların acılarının anlaşılması için değildir, aynı zamanda insanlığın(!) anlaşılması için bu yasa çıkmıştır. Bu açıklamamdan sonra yasaya uymayan herkes toplama kamplarına gönderilecektir."

Milyonlarca insanın gaz odalarında öldürülmesinin sorumlusu olan, "toplama kampı" fikrini Adolf Hitler'e kabul ettiren adam olan Göring'in bu söyledikleri sizi şaşırttı mı?

O zaman biraz daha şaşırın:

1934 yılında çıkan "Reich Avlanma Kanunu" ile, Nazi Almanya'sında her yıl ne kadarsayıda hayvanın avlanabileceği ve her hayvan için farklı olarak "av sezonları" belirlenmiş ve bu sayede doğal yaşamdaki hayvanların düzensiz bir şekilde, rastgele avlanmasının önüne geçilmiştir. Ayrıca Adolf Hitler, bu yasanın halka öğretilmesi için ilkokuldan itibaren bütün okullarda hayvan hakları ve av kanunu hakkında seminerler düzenlenmesini emretmiştir. 1935 yılında yasalaştırılan "Reich Doğal Yaşamı Koruma Kanunu" ile de Alman topraklarında nesli tehlike altında olan kurt, vaşak gibi hayvanları korumaya almıştır. Finlandiya'nın kültür dergisi Kaltio'da yayınlanan bir makaleye göre Naziler, dünya üzerinde kurtları koruma altına alan ilk ülke olmuştur.

(*) Sayın Ayhan Mısır'ın uyarısıyla düzeltme: Hermann Göring hakkında idam kararı çıkartılmış, fakat Hermann Göring idam edilmeden önce kendi koğuşunda potasyum siyanür hapını kullanarak intihar etmiştir. Ayhan Mısır'a ilgisi için teşekkürler. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Joseph Mengele: Yahudi Çocukların "Mengele Amca"sı...

Dresden: Tarihe Gömülen(!) Tarihi Şehir...

Nanking Katliamı